A fahéjolaj nem csak illatos olajként alkalmas a karácsonyi szezonban. A téli illóolajnak is vannak egészséget elősegítő tulajdonságai.
A fahéj illata és íze a karácsonyi szezon szerves része. A hideg évszakban számtalan süteményben és gyertyában találhatja meg. De a nyers fahéjat nemcsak téli aromákká és ízekké lehet feldolgozni, a fahéjból értékes fahéjolaj is készíthető.
Fahéj olaj egy illóolaj és lehet beszerezni különböző fahéj: Egyrészt a ceyloni fahéj fa, és másrészt a Cinnamon cassia, a kínai fahéj fa. A kassia fahéjfajta köztudottan magas arányban tartalmazza a toxin kumarint. Az ilyen típusú fahéj olajváltozata szintén nem teljesen ártalmatlan. Ezért mindenképpen használja az ártalmatlan Ceylon olajat.
Amikor belélegezzük a fahéj szagát, az hirtelen étvágyat okozhat. Ez az étvágygerjesztő hatás nemcsak képzeletbeli: amikor az orr a fahéjolajban lévő fahéjaldehidet észleli, a levegőn keresztül eléri a szagot és az ízlelőbimbókat, hogy úgy mondjam, az agyadnak azt sugallja, hogy étel érkezik. Azok számára, akik betegség vagy gyógyszeres kezelés miatt elvesztették étvágyukat, a fahéjolaj hasznos lehet.
Ha a fahéjolajat közvetlenül lenyeli, az serkenti az emésztést : Enyhén irritáló hatást gyakorol a gyomor falaira, így több gyomornedv képződik és elősegíti a vérkeringést. A fahéj illóolaj segíthet enyhíteni a gyomor-bélrendszeri problémákat puffadás, gáz vagy enyhe görcsök esetén. Mivel a megnövekedett emésztőrendszeri gyümölcslevek jobban feldolgozódnak, a teltségérzet gyorsabban oldódik.
A fahéjolaj más tulajdonságokkal is rendelkezik:
A fahéj olaj képes szabályozni a vércukorszintet és az inzulin felszabadulását is. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél bizonyítottan csökkent a glükózszint, miután napi hat gramm fahéjat fogyasztottak. A trigliceridek és az LDL-koleszterin szintje szintén csökkent az 54 és 69 év közötti férfiak és nők vizsgálatában.
Ha tömény fahéjat fahéjolaj formájában szed, a hatás fokozódik. De vigyázzon, ne vegyen be túl sokat, különben a vércukorszintje túl sokat csökkenhet.
Bár a különböző fahéjatípusok egyaránt befolyásolják a vércukorszintet, a Münsteri Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy az úgynevezett kínai cassia fahéj sokkal nagyobb hatással van. Vigyázzon azonban vele, mivel a cassia fahéjolaj nagy arányban tartalmazza a toxikus kumarint.
Ha edzeni akarja a szívét, akkor edzi a testét. De nemcsak a sport segíti a szív megerősítését:
A rendszeres testmozgás mellett a fahéjolaj is egyensúlyba hozhatja a koleszterinszintet:
A fahéjolaj szintén gátolja az MDA termelést, amely mind a diabetes mellitusban, mind a szívbetegekben gyakran megnő. Antioxidánsokban gazdag, a szabad gyököket is távol tartja, és fittnek és fiatalnak tartja Önt és a szívét.
Mint korábban említettük, a Cassia fajtának negatív egészségügyi hatásai lehetnek. A legrosszabb esetben a benne lévő kumarin hatóanyag májkárosodást okozhat.
Mivel erősen koncentrált illóolajról van szó, mindig előzetesen tesztelje, hogy esetleg túlérzékenységben szenved-e vagy akár allergiában szenved-e. Ezenkívül soha nem szabad hagyni, hogy az olaj hígítatlanul érintkezzen a nyálkahártyákkal.
Ügyeljen arra, hogy soha ne vegyen be túl sokat a fahéjolajból: a túladagolás hányáshoz és hasmenéshez vezethet. Hipoglikémia cukorbetegeknél is lehetséges. Gyermekek és terhes nők nem használhatják az olajat erős hatása miatt.